Skip to content

Basisonderwijs

Gezondheid is in het onderwijs een thema dat steeds meer aandacht krijgt. Als je opgroeit in een gezonde omgeving zijn sport en kiezen voor gezonde voeding een vanzelfsprekendheid die kinderen meenemen naar hun volwassenheid. De basisschool is de perfecte plek voor het opdoen van kennis over wat voeding voor je doet.

Gezond gewicht bij kinderen door voldoende beweging en kiezen voor gezonde voeding, voorkomt gezondheidsproblemen op latere leeftijd. Basisscholen kunnen zich onderscheiden door gericht in projectvorm aandacht te besteden aan gezondheid.

Er is voor mij niets leuker dan mijn passie voor voeding en beweging over te brengen.

Het Project Voedingslessen op de basisschool is een schoolbreed gedragen project dat een aanvulling is op de lesstof. Het doel van de lessen is om de kinderen van alle leeftijden te informeren over wat voeding is, wat het doet voor je lichaam en wat je nodig hebt. Welke voeding is voor soms en welke voeding is voor elke dag? Waar komt onze voeding vandaan en hoe komt het bij jou thuis? Het is informatief, wetenschappelijk, begrijpelijk en vooral heel leuk. Na het project zijn de kinderen nog beter in staat om zelf keuzes te maken.

Voor groep 1/2 en groep 3 worden er smaaklessen gegeven. De kern van deze les is dat je smaakt ontwikkelt en verandert. Als je groter wordt, lust je steeds meer. Als je maar blijft proeven en proberen. En dat is leuk!

Voor de groepen 4 t/m 8 bestaat het project uit een smaakles, een voedingsles (biologie) en een duurzaamheidsles.

In mijn praktijk merk ik dat er onder kinderen zorgen zijn over de gevolgen van gebruik van plastic in de voedingsmiddelenindustrie. Zij lopen bijvoorbeeld ook vaak met vragen rond over de stikstofproblematiek en het eten van vlees. De duurzaamheidsles gaat in op deze actuele thema’s waarbij wij juist kijken naar de oplossingen, want daar wordt heel hard aan gewerkt en op die manier benaderen we het heel positief.