Skip to content

Traktaties

  • by

Gisteren ontving ik dit berichtje van een ouder van een leerling in groep 8.

‘Traktatie in de klas vandaag.. Alle kinderen kregen een (grote!) rol Rolo én een zakje Haribo snoepjes. Ik vind dat een beetje veel van het (niet!) goede Volgens mij ben jij daar ook geen fan van. Kan ik hier of op één of andere manier wat van zeggen?’

Het is niet de eerste keer, dat een ouder zich tot mij wendt omdat ze bezorgd is over snoep. Gelukkig stelt ze de vraag of en hoe we kunnen reageren. Het is belangrijk om je af te vragen waar je bezorgdheid over gaat. Ben je bang dat het snoepen zorgt voor tandbederf, gaat het om een gezond gewicht, of is er iets anders?

Tandbederf
In dit geval gaat het over een traktatie en dat is anders dan wat je elke dag eet. Niet alleen in Nederland maar in de hele wereld worden feestjes gevierd met extra lekker, feestelijk en vaak zoet eten. ‘Het hoort erbij’, zou je kunnen zeggen. Als ouder kun je ervoor kiezen om dat in jouw gezin ook zo te doen, om snoepjes, taartjes en zoete dranken niet dagelijks te gebruiken, maar alleen op een speciaal moment. Daar is wat betreft de gezondheid niets op tegen. Om te beginnen met de gezondheid van het gebit. Onze mond is goed in staat zo’n eenmalige grote hoeveelheid suiker aan te kunnen. Poets daarbij twee maal per dag je tanden en je zit goed. Iets anders is het wanneer je gedurende langere tijd snoept, je mond heeft dan niet de gelegenheid deze zuuraanval te verwerken, dit tast je glazuur aan. Dit is iets dat je kinderen goed kunt uitleggen, waarom je beter kunt kiezen voor één snoepmoment. Dit geldt overigens niet alleen voor snoep, maar ook voor fruit en in mindere mate voor al het eten. Je bent geen koe, je hoeft niet de hele dag te grazen.

Portiegrote
Een ander facet van onze gezondheid dat je zorgen kan baren is het gewicht, voor kinderen in de groei geldt dat zij niet snel te veel calorieën binnenkrijgen als ze een normaal actief leven leiden. Wanneer je kijkt naar de voedingswaarde, dus of de voeding naast energie ook vitaminen, mineralen en vezels bevat kom je al snel tot de conclusie dat snoep niet hoog scoort op deze punten. Vervang dus niet een gezonde maaltijd door een traktatie. Ook dat is iets dat je kinderen goed kunt uitleggen, wanneer jouw kind geen grote eter is spreek dan bijvoorbeeld af van te voren hoe ze omgaan met de portie taart en snoep en dat dat in verhouding is tot de hoeveelheid die ze gewend zijn te eten.

Onderwijs
Het sociale aspect van voeding is heel groot. Samen eten verbindt. Eten voor iemand bereiden of meenemen kan zelfs een uiting van genegenheid zijn en wordt doorgaans zeer gewaardeerd. Een gezonde relatie met eten kun je stimuleren door er over te praten en kinderen er over te onderwijzen. Hoe eerder je daarmee begint hoe beter. Op een dag zullen zij zelf alle keuzes maken, iets verbieden zal niet als effect hebben dat ze het nooit zullen doen. Gisteren las ik over een basisschool waar de traktaties bij verjaardagen onlangs verboden zijn, een gemiste kans als je het mij vraagt.

Goed voorbeeld geven
Ik ben zelf een fanatieke aanhanger van het ‘goed voorbeeld doet goed volgen’ opvoedprincipe. Dus hier geldt ook, kijk naar je eigen gewoontes en promoot een gezonde leefstijl. Een taartje op zijn tijd past daar zeker in! Dat gezegd hebbende is het natuurlijk een leuke uitdaging om een traktatie te verzinnen die past in een gezonde leefstijl. Want gezonde voeding ís gewoon heel erg lekker!


Tags: